PočetnaOsnivačiO namaAktivnostiVodič za PTSPKontakti


 

 

Islamski pristup: 25 načina za nošenje sa stresom i napetošću i

Abdul Malik Mujahid

 

Stres je život. Stres je sve što dovodi do psihičke i fizičke napetosti ili duhovnog nemira. Nema bježanja od toga. Važno je samo znati kako se nositi s tim. Ovaj članak ne govori o faktorima stresa, napetosti ili depresiji niti u sebi sadrži kliničke savjete. Ako se osjećate deprimiranim, niste sami. Istraživanja su pokazala da oko 75 do 90% osoba koje se za pomoć obrate ljekaru opće prakse dolazi zbog problema povezanih sa stresom. Zbog toga se preporučuje konsultirati svog ljekara ako imate tjelesne simptome stresa. Ovdje ćete, pak, naći neke smjernice koje bi vam trebale biti od pomoći iz duhovne perspektive.

Tortura. Mučenje. Batinjanje. Gubitak imovine. Smrt bliskih osoba. Ovo su samo neka od brojnih iskušenja sa kojima su muslimani Mekke tokom VII stoljeća bili suočeni nakon što su, u surovoj plemenskoj i mnogobožačkoj Mekki u to vrijeme, prihvatili islam.

Hapšenja. Uznemiravanja. Batinjanja. Diskriminacija. Gubitak zaposlenja. Profiliranje. Mržnja. Zločin. Stalna medijska pažnja. Preživljavanje. Ovo su samo neka od iskušenja sa kojima se muslimani širom svijeta danas suočavaju.  Kao naši preci u Mekki, i mi smo se počeli suočavati sa velikim pritiscima, stresom, strahom i napetošću, više no ikad u svojoj historiji.

  1. Molite Ga. On sluša: Dova

  Svaku napetost, svaki strah koji osjećate i svaku brigu koju nosite, preobratite u dovu –molitvu (ponizno molite). Gledajte na to kao na još jedan razlog potčinjavanja Bogu i činite sedždu, tokom koje ste najbliži Allahu. Bog sluša i već zna ono što je u vašem srcu, ali On želi da ga molite za ono što želite. Poslanik, s.a.w.s., je rekao: Allah se srdi na one koji od Njega ništa ne traže (ne mole). (prenosi Tirmizi)

  Poslanik, s.a.w.s., je jedanput rekao da u molitivi nalazi mir i spas. (Nasai) On je redovno molio Boga za oprost i ostajao dugo na sedždi tokom molitve zahvaljujući Allahu (tezbih) i moleći za Njegov oprost. (Buhari)

  Allah želi da budemo precizni. Poslanik je savjetovao da molimo Allaha tačno za ono što želimo umjesto da upućujemo neodređene dove. Dova je suština obožavanja. (Ove Poslanikove riječi prenosi Tirmizi)

  2. Sveži devu: Učini svoj dio

  Jednog dana Poslanik Muhammed, s.a.w.s., je sreo beduina koji je ostavio svoju devu bez da ju je prethodno svezao. Pitao ga je: “Zašto nisi svezao devu?” Beduin je odgovorio: “Uzdam se u Allaha.” Na to mu je Poslanik rekao: “Prvo sveži devu, pa se onda uzdaj u Allaha.” (Tirmizi)

  Muslimani ne smiju nikada biti fatalisti. Iako znamo da Allah upravlja svim što je na Zemlji i da On odlučuje o svim stvarima, svako od nas ponaosob odgovoran je za činjenje ispravnog izbora i ispravno postupanje u svim životnim situacijama. Mi moramo djelovati. Mi moramo nešto učiniti da bi olakšali svoje tegobe, teškoće svoje porodice i 
  naše zajednice.

  Ako ste zabrinuti zbog stanja u svijetu, postavite sebi slijedeća pitanja: Jesam li ja dio mirovnog pokreta? Da li je moj mesdžid dio mirovnog pokreta? Jesam li član religijske grupe koja u svom programu rada ima aktivnosti vezano za mir i pravednost? Djelujem li sa grupom koja se bori protiv diskriminacije? Ako je vaš odgovor ne, vrijeme je da       sjednete i isplanirate svoj udio vremena i novca koje ćete utrošiti u iznalaženju rješenja za probleme na koje nailazite. “Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni.” (Kur’an, sura Ar-Ra’d:11)

  Svaku brigu preobratite u dovu (molitvu) a svaku dovu u plan akcije (djelovanja). Time ćete pokazati svoju odanost molbi koju upućujete a usmjerit ćete svoju energiju u pravom smjeru.

  3. Zapamtite da je čovjekova odgovornost ograničena

  Iako je potrebno da svoje dužnosti izvršavamo najbolje što možemo, nikad ne zaboravite da vi ne kontrolirate ishod nekog dešavanja. Čak ni Poslanik, s.a.w.s., nije mogao utjecati na rezultate svojih namjera (nijjeta) i napora. Neki od njih bili su uspješni a neki ne. Nakon što obavite svoju dužnost, svoj zadatak, rezultate toga prepustite Allahu. Bez obzira na rezultate vaših napora, vi ćete biti nagrađeni za dio koji ste učinili.

  Međutim, nikad nemojte podcjenjivati svoje sposobnosti. Pokušajte razumjeti koncept bereketa (Allahove blagodati) i zapamtite da Allah može i, inshaAllah, povećat će bereket ako svoju snagu i svoje sposobnosti trošite na pravom putu.

  4. Ostavite ovaj svijet iza sebe pet puta dnevno

  Koristite pet dnevnih molitvi kao sredstvo kojim postajete više orijentirani (usmjereni) na Ahiret a manje vezani za ovaj prolazni svijet. Počnite se distancirati odmah nakon što čujete ezan, poziv na molitvu. Kad uzimate abdest, ponavljajte šehadet, deklarirajući svoju pripadnost vjeri,  dok voda klizi niz vaše lice, šake, ruke i kosu. Kad ste spremni za molitvu, psihički se pripremite za “ostavljanje” ovog svijeta i svih vaših briga i stresova iza sebe. Naravno, šejtan će tokom molitve pokušati da vas odvrati. Ali, kadgod se to desi, vratite se natrag i pominjite Allaha. Što se više budete vraćali, Allah će vas za to više nagraditi. Osim toga, učinite sve da, dok ste na sedždi, što više molite, da to bude sedžda na kojoj se zaista povezujete sa Bogom i tražite Njegovu Milost, zahvaljujući Mu i moleći Ga za oprost.

  5. Tražite pomoć kroz sabur

  “Pomozite sebi strpljenjem i molitvom.” (Kur’an, sura Al-Baqara:45). Ovim Allah, dž.š.,  upućuje na dva važna pomoćna sredstva koja mogu olakšati naše brige i našu bol. Strpljenje i molitva su dva često zanemarena načina za otklanjanje stresa. Sabur se često prevodi kao strpljenje ali sabur nije samo to. Sabur uključuje samokontrolu, istrajnost, podnošenje i bitku usredsređenu na postizanje cilja. Nasuprot strpljenju koje implicira rezignaciju (pomirenje sa onim što je neizbježno), koncept sabura uključuje dužnost da se ostane postojan i čvrst, kako bi se dostigli ciljevi uprkos svim nedaćama.
  Strpljivost nam daje kontrolu u situacijama u kojima osjećamo da imamo malo ili nimalo kontrole. “Mi ne možemo kontrolirati ono što nam se dešava ali možemo kontrolirati naše reakcije u datim okolnostima”, mantra je koju ćemo često naći u knjigama za samopomoć novijeg datuma. Strpljenje nam pomaže da svoje misli i svoj stav o teškoćama koje su nas zadesile držimo pod kontrolom.

  6. Oprostite! Ali, ne upravljate svijetom vi nego On.

  Važno je da se prisjetimo da sve promjene koje se dešavaju u svijetu nisu pod našom kontrolom. Njima upravlja Bog. On je Mudar, Sveznajući. Ponekad, zbog ograničenja svojih sposobnosti, ljudi nisu u stanju shvatiti Njegovu mudrost iza onoga što se dešava nama i/ili drugima, ali saznanje da je On upravljač svega i da smo kao ljudska bića potčinjeni Njegovoj volji, obogaćuje našu čovječnost (ljudskost) i povećava našu pokornost Njemu. Pročitajte priču o Musau, a.s, sa tajnama koje se kriju iza Božijih odluka (Kur’an, sura Al-Kahf: 60-82). Upoznajte se sa 99 Božijih imena koja su poznata i kao Njegova svojstva. To je vrlo moćan način upoznavanja sa Njim.

  “Allah je – nema Boga osim Njega – Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna – drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni! (Kur’an, sura Al-Baqara: 255).

  Poslanik, neka je Allahov mir i blagoslov njemu, preporučio je čitanje ovog ajeta poznatog kao Ajet ul kursija, iza svake molitve. Jedanput je Alija, neka je Allah s njim zadovoljan, u teška vremena došao kod Poslanika i našao ga na sedždi kako ponavlja: “Ja hajju, ja kajjum”, riječi koje su dio ovog ajeta.

  7. Ptice ne sakupljaju svoju hranu

  Allah je Taj Koji opskrbljuje. “A koliko ima životinja koje ne sakupljaju hranu sebi, Allah ih hrani, a i vas! On sve čuje i sve zna.” (Kur’an, sura Al-‘Ankabut: 60). U ova ekonomski i politički teška vremena puna iskušenja, kada su muslimani često posljednji kada se bira onaj koga treba uposliti a prvi kada nekoga treba otpustiti, podsjećajući se da je Allah Taj Koji daje, zapamtit ćemo da je dobijanje posla ili obezbjeđivanje skrbi za porodicu u Božijim rukama, a ne našim. Kao što Allah u Kur’anu kaže: “…I opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta. Allah će, zaista, ispuniti ono što je odlučio; Allah je svemu već rok odredio.” (Kur’an, sura At-Talaq: 3).

  8. Bog upravlja i životom i smrću

  Ako se plašite za svoju fizičku sigurnost i bezbjednost, sjetite se da samo Allah daje život, da ga samo On uzima natrag i da je On za to odredio vrijeme. Niko vas ne može povrijediti osim ako Allah to želi. Kao što kaže u Kur’anu: “Ma gdje bili, stići će vas smrt, pa kad bi bili i u visokim kulama.” (Kur, an, sura An-Nisa’: 78)

  9. Zapamtite da je život kratak

  Vrlo je lahko zapasti u mrežu vlastitog stresa, napetosti i straha. Međutim, ako se prisjetimo da je život kratak i prolazan, a da je vječni život na Ahiretu, to će učiniti da počnemo drugačije gledati na brige koje nas muče.

  Vjerovanje u prolaznu prirodu života na ovom svijetu podsjeća nas da kakvegod teškoće, iskušenja, strahove i patnje imali na ovom svijetu, one su nešto što ćemo, inshaAllah, iskusiti samo za kraće vrijeme. I što je najvažnije, ako ova iskušenja strpljivo podnosimo, Allah će nas za to nagraditi.

  10. Učite zikr, Allah, Allah

  “…one koji vjeruju i čija se srca  kad se Allah pomene (zikr), smiruju – a srca se doista, kad se Allah pomene smiruju!” (Kur’an, sura Ar-Ra’d:28).

  Ako svakodnevno putujete do škole, fakulteta ili na posao, koristite to vrijeme za zikr. Uzmite tespih i učite zikr umjesto da slušate radio ili čitate novine. Možda to vrijeme možete podijeliti na vrijeme za zikr i vrijeme za planiranje. Ja lično, dok vozim, učim zikr tako što stotinu puta ponovim: “Sub-hanallahi ve bi hamdihi, Sub-hanallahi azim.” Poslanik nas je učio ovim dvjema kratkim frazama koje su lahke za izreći ali koje će imati veliku težinu na tasu naših dobrih djela na Ahiretu.

  Kada u srcu osjećate napetost ili tugu, sjetite se Allaha i okupirajte se zikrom (spominjanjem Njega). Zikr upućuje na sve forme spominjanja Allaha, uključujući namaz, tezbih, tehmid, tehlil, upućivanje dova (molitvi) i čitanje Kur’ana.

  “Gospodar vaš je rekao:’Pozovite Me i zamolite, Ja ću se odazvati!…” (Kur’an, sura Al-Mu’min: 60).

  Spominjanjem Allaha na način kojem nas je On učio, vjerovatnije je da će naše molitve biti uslišene, odnosno naše dove primljene, i da će nas dok prolazimo kroz teškoće obasuti Njegova Milost.

  “Sjećajte se vi Mene, i Ja ću se vas sjetiti, i zahvaljujte Mi, i na blagodatima Mojim nemojte neblagodarni biti!” (Kur’an, sura Al-Baqara:152).

  11. Oslonite se na Allaha: Tavvakul

  Kada se ujutro probudite, zahvalite Allahu što vam je dao život nakon te kratke smrti koju zovemo san. Kada izlazite iz kuće/stana, recite: “Bismillahi tevekkeltu alellahi ve-la havle ve la kuvvete illa billah (U ime Boga, oslanjam se na Allaha, nema stanja, kretanja niti snage bez Allahove pomoći). Sjećajte se Allaha i u noći, a kad krenete na počinak, neka to bude uz zahvalu Allahu na vašim usnama.

  Nakon što ste napravili plan koji namjeravate da slijedite da bi se mogli nositi sa određenim problemom u svom životu, oslonite se na Najmudrijeg i Sveznajućeg. “…A kad se odlučiš, onda se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega.” (Kur’an, sura Ali ‘Imran:159).

  Oslonite se na Allaha Njegovim stalnim spominjanjem tokom dana. Kada krenete na počinak, prisjetite se da je spavanje smrt. Zbog toga je jedna od preporučenih molitvi prije odlaska na spavanje: “Sa Allahovim imenom umirem i oživljujem.”

  12. Povežite se sa drugim ljudima

  Vi niste sami. Muslimani nisu sami. Mi ne patimo u tišini. Postoje milioni drugih krasnih i dobrih ljudi koji nisu muslimani. To su ljudi koji su nam, nakon 09.septembra,  pojedinačno ili kolektivno dali podršku,  provjeravajući i brinući o tome da li je sa nama sve u redu (da li smo dobro, da li smo sigurni). To su pojedinci i organizacije koje su stale u odbranu muslimana dok smo podnosili uznemiravanja i diskriminaciju.

  Moramo misliti na njih, razgovarati sa njima, povezivati se s njima i moliti se za njih. Povezivanjem ćemo prekinuti lanac izolacije koja vodi napetosti, strahu ili depresiji.

  13. Uporedite svoj stol za ručavanje (sofru) sa stolom (sofrom) onih koji nemaju tako mnogo kao vi

  Poslanik, s.a.w.s., je rekao: Kadgod vidiš da neko od tebe ima nečega više (u blagostanju, licu ili izgledu), treba da pogledaš u onoga koji je u tom pogledu inferiorniji od tebe  (kako bi mogao zahvaljivati Allahu za Njegove blagodati). (Buhari, Muslim)

  Slijedeći put kad sjednete da jedete, pažljivo razgledajte svoju sofru. Pogledajte izbor hrane, njen kvalitet, ukus i količinu, a zatim pomislite na milione ljudi koji nemaju ni pola od toga. Poslanikova predaja nas upravo na to podsjeća da bi znali cijeniti i zahvaljivati Bogu za sve što imamo.
  Također zapamtite da nas je Poslanik podsticao da sebe poredimo sa drugima samo u dva aspekta: u islamskom znanju i stupnju vjerovanja u Boga (dina). Dakle, samo u ove dvije stvari trebalo bi da sebe poredimo sa onima koji imaju više od nas.

  14. Izgovorite glasno: Allahu Ekber, Allahu Ekber: tekbir i ezan

  Pronađite neki kutak pored jezera, otidite u divljinu ili izađite vani na travnjak u dvorištu svoje kuće i proučite ezan iz srca. Dok se vozite, umjesto da svaki put iznova slušate iste vijesti, recite Allahu Ekber što glasnije možete ili kolikogod tiho želite, ovisno od raspoloženja. Sjećam se da sam prije godinu dana učio ezan na obali jezera Michigen u Chicagu poslije zalaska sunca dok mi je jezerska voda zapljuskivala koljena. Učio sam to za sebe. Nije bilo nikog drugog u blizini osim valova i njihove melodije. To me opustilo i mnogo mi je značilo. Allahu Ekber, Allahu Ekber!

  15. Molite se u zajednici (džemat)

  Umjesto sami, molite se sa drugima. Ukoliko svih pet molitvi ne možete obavljati u džematu, nađite načina da najmanje jedan do dva namaza dnevno obavite sa drugima. Ukoliko u blizini nema džemata, napravite džemat u krugu svoje porodice. U vrijeme Poslanika, s.a.w.s., iako su muslimani tada bili podvrgavani različitim vrstama mučenja i persekucije, oni bi se ponekad nalazili negdje u planini ili u dolini, pokušavajući se zajedno moliti. Ovo je umnogome podizalo moral muslimana.

  16. Šta je sa dovom vašeg imama?

  Da li imam vaše džamije upućuje dove tiho ili naglas? Zamolite ga da se moli zajedno sa svima. Predložite mu neke dove. Zamolite ga da upućuje dove za druge ljude.

  17. Radite za zajednicu muslimana

  Zajedničko okupljanje neće vam samo biti od pomoći nego će vas podstaći da usmjerite svoje snage i na nešto konstruktivno a ne samo na stalno usredsređivanje na vlastite teškoće kroz koje prolazite.

  Pozovite muslimane iz drugih etničkih skupina u svoj džemat. Posjetite i druge mesdžide u svom gradu. Kad sretnete muslimanskog vođu, nakon zahvale za njegov rad, pitajte ga šta čini za zajednicu muslimana. Zamolite imame da i za to upućuju dove. Ovo su samo neki od načina na koje možete pomoći sami sebi ali i zajednici muslimana.

  18. Spavajte na način kako je to Poslanik činio

  Završite svoj dan pozitivnim mislima. Uzmite abdest a zatim razmislite o svom danu. Zahvalite Allahu za sve dobre stvari koje ste učinili, kao što su npr. zikr i namaz. Zapitajte se šta ste danas uradili za zajedništvo ljudi i šta ste učinili da bi pomogli da muslimani budu u službi čovječanstva i humanosti. Za sve pozitivno, recite El-hamdu lillah (Hvala Allahu)! Za sve negativno, recite Estag-firullah ve etubu ilejh (Allahu Milostivi, ja se kajem i od Tebe oprost i milost molim)! Proučite dvije posljednje sure iz Kur’ana, razmišljajte o njima i molite se dok se okrećete na svoju desnu stranu stavljajući šaku ispod desnog obraza, kako je to činio Poslanik, s.a.w.s. Zatim završite svoj dan sa imenom Allaha na usnama. InshaAllah, imat ćete dobru i mirnu noć.

  19. Započnite dan pozitivnim mislima

  Bogu što vam je dao još jedan dan. El-hamdu lillahi llezi ahjana bade ma ematena, ve ilejhin – nušur (Hvala Allahu Koji nam je dao život poslije smrti, Njemu ćemo se svi vratiti). Kupite audio kasetu za časovnik koji vas budi tako da se možete probuditi uz zvuke melodije iz Kur’ana. Učite sami ili pjevajte ako to volite. Napravite spisak stvari koje treba danas uraditi ukoliko to niste učinili prethodno veče. Počnite sa imenom Allaha, sa Čijim imenom vas ništa na nebesima i na Zemlji ne može povrijediti. On je Uzvišeni i Veliki. (Bismillahi llezi la jedurru mea smihi šej un fil erdi ve la fis semai, vehuves – Semiul Alim). Poslanik je ovo običavao izgovarati poslije svakog sabahskog i akšamskog namaza.

  20. Izbjegavajte prekomjernu izloženost medijima: pređite sa vijesti na knjige

  Nemojte provoditi previše vremena provjeravajući vijesti na radiju, TV-u ili na internetu. Provedite više vremena čitajući dobru knjigu ili neki časopis. Ako stalno slušate valove loših vijesti, posebno onih vezanih za muslimane današnjice, osjećat ćete se ne samo depresivnim nego i nemoćnim. Skratite sebi vrijeme koje provodite uz medije jer ćete tako umanjiti svoj stres i anksioznost. Važno je biti informiran o onome šta se događa, ali ne u mjeri u kojoj će to narušiti vaš dan ili vaše raspoloženje.

  21. Molite za druge kako bi sebe izliječili

  Poslanik, s.a.w.s., je uvijek brinuo za druge ljude, i muslimane i ne-muslimane, i redovno se molio za njih. Molitva za druge povezuje vas s njima i pomaže da razumijete i njihovu patnju. Ovo, samo po sebi, ima iscjeljujući karakter. Poslanik, s.a.w.s., je rekao da molitva za onog koji nije prisutan povećava ljubav.

  22. Učinite Kur’an svojim partnerom

  Čitanje i slušanje Kur’ana pomoći će da osvježimo naša srca i naše misli. Učite naglas ili tiho. Slušajte Kur’an dok se vozite u automobilu. Kad klanjate nafilu ili obavljate druge dobrovoljne namaze, zapamtite to i iskoristite za učenje dijelova Kur’ana koji vam nisu dobro poznati. Povezivanje sa Kur’anom znači povezivanje sa Bogom. Neka do bude sredstvo za liječenje vašeg srca od stresa i briga. Kupite različite snimke (kasete, CD) Kur’ana sa  prijevodom.

  “O ljudi, već vam je stigla poruka od Gospodara vašeg i lijek za vaša srca i uputstvo i milost vjernicima.” (Kur’an, sura Yunus:57).

  23. Budite zahvalni Allahu

   “…I kad je Gospodar vaš objavio: ‘Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati; budete li nezahvalni, kazna Moja doista će stroga biti.’” (Kur’an, sura Ibrahim:7).

  Stalno prisjećanje na blagodati koje nam je Allah podario, pomaže nam ne samo da budemo zahvalni za sve što imamo, nego nas također podsjeća da smo mi u mnogo boljoj situaciji nego milioni drugih, bilo to po pitanju zdravlja, porodice, finansijske situacije ili drugih aspekata u životu. Zahvaljivati za sve što imamo, pomaže nam da održimo pozitivan stav uprkos brigama i iskušenjima sa kojima se skoro svakodnevno suočavamo (Zahvaljujem Allahu na svakom stanju; op.prev.).

  24. Ideali: Korak po korak

  Ideali su divna stvar kojoj ljudi teže. Ali činite to postepeno. Promišljajte, postavite prioritete, planirajte i napredujte. Korak po korak.

  25. Nijjet a ne rezultat važan je kod Allaha

  Naš uspijeh ovisi od naših iskrenih namjera (nijjeta) da činimo najbolje što možemo. To što Allah od nas ne traži rezultate, velika je Njegova Milost, el-hamdu lillah (hvala Allahu). On je sretan kada vidi naše najiskrenije namjere (nijjet). (Djela se vrednuju prema nijjetu; op.prev.).  El-hamdu lillah! (Hvala Allahu!)

  Bookmark and Share Subscribe