PočetnaOsnivačiO namaAktivnostiVodič za PTSPKontakti


 

___________________

   

 

TUZLA

Grb Tuzla- Zastava Tuzle- Tuzla Bosna i Hercegovina- Načelnik Jasmin Imamović

 

Tuzla se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, na obroncima planine Majevice, na prosječnoj nadmorskoj visini od 239 metara. Planinski vijenac Majevice na sjeveroistoku (943m), Ozrena na jugozapadu, te Konjuha i Javornika, s rijekama Jalom i Sprečom, čine zaokruženu ekološku sredinu.Osnovnu mrežu vodotoka čini rijeka Jala sa svojim pritokama, od kojih su najveće Solina i Joševica te Požarnička rijeka, Grabov i Mramorski potok. Tuzle je jedan od najvećih gradova u Bosni i Hercegovini i središte istoimene općine na sjeveroistoku zemlje. Susjedne Općini Tuzli su sa sjeverne i sjevernoistočne strane Srebrenik i Lopare, sa jugoistočne Kalesija, sa južne Živinice i sa zapadne Lukavac. Regija sjeveroistočne BiH zahvata površinu od 7.2263,6 km² , što čini gotovo 15% teritorije BiH, na kojoj živi preko milion stanovnika, gotovo jedna četvrtina stanovnika BiH. Grad Tuzla prostire se na 30.235 ha ili 302km² .Tuzla ima odlike umjereno kontinentalne klime. Određene specifičnosti izazvane su lokalnim reljefom, općim položajem u odnosu na dominantne regije u okolini (bosanski planinski centralni masiv s jedne, i Panonska nizija s druge strane, vazdušnim strujanjima tropskih i polarnih vazdušnih masa i ciklonskim aktivnostima. Prosječna količina padavina iznosi oko 964,71mm, vlažnost vazduha 74% i srednjom godišnjom temperaturom od 11.5 °C. Tuzla je, geografskim položajem, blago brdsko-planinsko područje s karakterističnim prirodnim, geomorfološkim i hidrografskim bogatstvima, florom, faunom i pejsažima rijetke očuvane ljepote.
Povoljan geografski položaj omogućava Tuzli dobru povezanost s ostalim regionima u Bosni i Hercegovini, kao i sa susjednim državama, Hrvatskom i Srbijom i Crnom Gorom, te gotovo podjednako s regionima jugoistočne, centralne i zapadne Evrope.

Tuzla je prema sjeveru povezana prometnicom prema Županji (Hrvatska), gdje se priključuje na auto-put Zagreb - Beograd, te dalje prema većini evropskih putnih pravaca; prema Jadranu putem Sarajevo – Mostar – Jadranska magistrala, kao i željeznicom prema luci Ploče (Doboj-Zenica-Sarajevo-Mostar); prema istoku i zapadu postoje solidne cestovne komunikacije. Preko luka u Splitu i Dubrovniku (Hrvatska) postoji dobra povezanost trajektima s italijanskom jadranskom obalom. Preko rijeke Save, odnosno luke u Distriktu Brčko (oko 60 km od Tuzle), postoji veza riječnim (teretnim) saobraćajem s cijelom Evropom

TUZLA- GRAD OTVORENIH VRATA

___________________________________________________________________

Bookmark and Share Subscribe