zakon_o_pravima_branilaca_i_clanova_njihovih_porodica
PočetnaOsnivačiO namaAktivnostiVodič za PTSPKontakti


 

The Association of Veterans of War 1992-1995

The Association of Veterans of War 1992-1995
Suffering from PTSD "STEĆAK“Tuzla

ZAKON

Zakon o pravima branilaca i članova njihovih porodica

   

Poštovani suborci u patnji,

Brojni veterani proteklog rata su doživjeli psihičku povredu PTSP.Mnogi od njih su potražili stručnu pomoć u Psihijatrijskoj Klinici Kreka.U to vrijeme, tri doktora su održavali veteranske grupe i to:

1.dr Mevludin Hasanović
2.dr Esmina Avdibegović
3.dr Zihnet Selimbašić.

Na grupama su učestvovali veterani iz cijelog Tuzlanskog Kantona.Većina nas je stalno govorilo o problemu da se nemaju kome obratiti za pomoć poslije liječenja na klinici.Daljim održavanjem ovih grupa došlo se do ideje da trebamo osnovati udruženje koje bi pomoglo veteranima rata pri povratku normalnom životu u zajednici.

Osim ovog  kao problem se nametno i pomjeranje datumske granice 23.12.1997 god.Kao zadnji datum priznavanja  psihičke rane (povrede).Svrhu budućeg udruženja smo tada vidjeli i u osnivanju Veteranskog Centra.

Zajedničkim naporima ,veterana rata i doktora  dogovoreno je organizovanje osnivačke skupštine udruženja za veterane rata liječene od PTSP-a.Na skupštini održanoj 16.12.2004,god bilo je prisutno 56 veterana rata sa dijagnozom PTSP-a i sljedeće osobe od kojih smo imali podršku i to:

1.prof Salih Kulenović
2.prof dr Hrustem Hodžić
3.prof Fikret Jahić

Usvojen je naziv udruženja –Udruženje Veterana Rata 1992-1995 liječenih od PTSP-a “STEĆAK”i statut koji smo pripremili koristeći statut Udružanja branitelja liječenih od PTSP-a “Tvrđava” iz Knina.Izabrani su veterani koji će voditi udruženje i od tog momenta smo se počeli boriti za naša prava.Uslijedila je registracija udruženja a novac za tu namjenu je bio posuđen od našeg člana.Predsjednik skupštine TK gospodin Amir Fazlić je dao prvu donaciju našem udruženju kojom smo izmirili navedeni dug.

U to vrijeme nam je bio problem naći prostor u kojem bi  održavali sastanke i dogovarali se za dalji rad.Direktor Klinike prof.dr.Izet Pajević nam je dozvolio da prve sastanke održavamo u biblioteci i mesdžidu na klinici.
Dogovorili smo sastanak sa Načelnikom Općine Jasminom Imamovićem i primljeni smo dobro,što je tada za nas bilo veliko iznenađenje.Obećane su nam prostorije i sva moguća pomoć Općine Tuzla.
Naredni korak rukovodstva udruženja,vrijedan pamćenja,jeste kontaktiranje općinskog viječnika Mensura Alića koji nam izlazi u susret i predlaže općinskom vijeću ulazak udružanja Stećak u budžet Općine Tuzla u iznosu od 20.000 km.Zbog neizvjesnosti odobravanja ovog prijedloga,da bi nas ohrabrio ,gospodin Mensur Alić je prije Općinskog Vijeća,u neformalnom razgovoru,obećao da će on iz svog džepa izdvojiti navedena sredstva za Stećak ukoliko se prijedlog ne usvoji.
Prijedlog pred općinskim vijećem,prije svih ostalih,je podržao i pojasnio Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.Općinsko vijeće je jednoglasno prihvatilo prijedlog.Od tada pa sve do današnjeg dana,Stećak je budžetski korisnik Općine Tuzla.

Napominjem da su se u radu tj,angažovanju posebno istakli na samom početku prvi predsjednik Mehmed Širanović ,Alija Muratović,Zerin Džambić i Ćehajić Zehrudin.

Svakim narednim danom udruženje je raslo .Učlanjivali su se veterani sa čitavog  područja TK.Poslije obavljenih edukacija i poboljšanja traumatske slike pojedinih članova Stećka ,javila se potreba za podršku osnivanja udruženja iste namjene u drugim općinama.Veterani iz ovih općina su uz našu pomoć osnovali udruženja I to redom:Živinicama,Lukavcu,Banovićima,Sapni,Gradaćcu i Kalesiji.

Snimanjem emisije TK”Putokaz”prvi smo pokazali javnosti ko su veterani rata liječeni od PTSP-a ciljeve udruženja i šta je ustvari PTSP. Nekadašnji borci iz drugih područja Federacije koji su se prepoznali u tegobama PTSP-a ,poćeli su se javljati Stećku u namjeri da osnuju udruženja u njihovim sredinama. Za kratko vreme su osnovana udruženja u :Goraždu,Zenici,Sarajevu i Travniku.Uslijedilo je osnivanje udruženja sa istom namjenom u:Orašju,Cazinu,Bihaću,Zavidovićima i Tešnju.Talas osnivanja ovih udruženja se nadalje proširio na čitavu Federaciju.Ovime se stvorila potreba za osnivanje Federalnog saveza što je i ostvareno u maju ove godine.

Zadnje aktivnosti udruženja izlaze van granica Federacije I Republike Bosne i Hercegovine. Projekt koji smo započeli I gdje nas očekuje mnogo posla nastoji da se PTSP shvati kao oboljenje svih sukobljenih strana u ratnim dejstvima 92.95. Pozdrav koji sam vam uputio na početku izlaganja :”SUBORCI U PATNJI” nije slučajan,jer nekadašnje sukobljene strane danas se nalaze na istoj strani fronta suboraca u patnji od PTSP-a.Ovaj projekt okuplja veterane rata prvenstveno kao ljude sa istorijom ozljeda zadobijenih u prošlom ratu i nazvan je “Projekt Pomirenja”.

Sve do sada rečeno bi bio kratak prosjek razvoja i rasta Stećka i drugih BiH udruženja ovog karaktera .kada se ovako iznese moglo bi se reći da je sve to išlo glatko i bez problema.Ipak za to je bilo potrbno mnogo napora ali i aktivnosti koje su bile neophodne za osnaživanje glasa veterana rata liječenih od PTSP-a.
OD TIH AKTIVNOSTI IZDVOJILI BI SLIJEDEĆE:
Dobijanje prostorija za udruženje od Općine Tuzla i ulazak u iste 23.09.2005 godine.
Dana 05.10.2005 godine udruženje “Stećak” postaje članom referentne grupe Tuzla-krovne organizacije za čitav nevladin sektor u Tuzli i šire.
“Stećak” postaje dio općinskog  koordinacionog tijela boračke populacije 17.Aprila 2006 godine.
Održali smo okrugle stolove s ciljem pomjeranja granice 23.12.1997 godine kao i osnivanje veteranskog centra;”Položaj demobilisanih boraca lijećenih od PTSP-a,procjena vojnog invaliditeta,kompenzacija-liječenje,trauma centar” je tema na koju su održani okrugli stolovi u Hotelu Tuzla 13.Decembra 2006 godine te u Hotelu Bristol dana 21,juna 2007 godine.
Takođe smo organizovali i Konferencije o PTSP-u u BiH 05.12.2008 godine u BKC-u TUZLA a 25.02.2008 godine istu  Konferenciju i u Parlamentu FBiH u Sarajevu sa konferencije. Sa konferencije u Sarajevu posebno bi istakao rijeći doktora koji je napisao knjigu o PTSP-u doktora koji je liječio veterane rata to jest gospodin dr Alija Sutović:”ako boga znate gospodo parlamentarci ukinite taj datum za nastanak invalidnosti po PTSP-u.

Upoznavanje šire javnosti sa problemom PTSP-a ostvareno je snimanjem i projekcijom dokumentarnog filma: “Fantasy” na Sarajevskom film festivalu Jula 2007 godine. Film režisera Aldina Arnautovića “Fantasy” je repriziran više puta . A prvo prikazivanje nas je posebno dojmilo,aplauz je trajao desetak minuta.Neki gledaoci su i plakali jer su u akterima filma prepoznali svog oca, brata …Osnivačka skupština Federalnog Saveza je nakon višemjesečnih aktivnosti održana 26.maja 2008 godine članovi Stećka su zasluženo postali dio rukovodstva Federalnog Saveza.Našem udruženju je ukazana posebna čast jer su predstavnici udruženja iz čitave Federacije na prvoj Skupštini usvojili da se Federalni Savez udruženja veterana rata liječenih od PTSP-a zove isto kao naše udruženje “STEĆAK”.

Rukovodstvo koje je izabrano da vodi Federalni Savez očekuje dugotrajan proces borbe za ostvarivanje pomijeranja datuma 23.12.1997.za nastanak invalidnosti po PTSP-u i osnivanje veteranskih centara.Samim osnivanjem Federalnog saveza udruženja prebacili smo sa opštinskih i kantonalnih udruženja ogroman dio posla tako das mo rasteretili matična udruženja da bi ista imala više vremena da posveti članovima udruženja.
Napominjem da smo kroz čitav prošli rad imali ogromnu podršku stručnog tima i to:


1.dr Esmina Avdibegović,
2 dr Mevludin Hasanović
3 dr Zihnet Selimbašić
4 dr Zlatko Kalabić
5 dr Slobodan Pavlović
6 prof Ernesa Mešić

PREDSJEDNIŠTVO
UVR.1992.1995.liječenih od PTSP-a
“STEĆAK” TUZLA. 

___________________________________________________________________

 

PREDSTAVLJAMO

       

Dr. Zlatko Kalabić

Ljekar koji svesrdno
pomaže demobilisanim

borcima

Zlatko Kalabić, specijalista neuropsihijatrije, zaposlen u Centru za mentalno zdravlje Poliklinike za neuropsihijatriju Doma zdravlja „Mustafa Šehović“ Tuzla,  mnogim je članovima Udruženja „Stećak“ pomogao da nauče nositi se s traumama iz proteklog rata. Ovaj mladi ljekar, koji je uvijek naraspolaganju  demobilisanim borcima, u jednoj je televizijskoj emisiji rekao: „Ako nema uputnice, a u krizi je, nek’ mi se slobodno obrati, pomoći ću koliko je u mojoj moći“. Danas, u vrijeme kad malo ko razumije probleme nas boraca, kad su nam mnogi okrenuli leđa, zahvaljujemo Bogu što postoje ovakvi ljudi. Ovom prilikom se UVR „Stećak“, sa kojim sarađuje od 2002. godine, zahvaljuje doktoru Kalabiću na svemu što je uradio za veterane rata liječene od PTSP-a. Zlatko(Šefkija) Kalabić rođen je 26.aprila 1966. godine u Maglaju gdje je završio osnovnu školu, a srednju medicinsku školu u Doboju. Medicinski fakultet u Tuzli upisao je 1986. da  bi šest godina kasnije bio angažovan na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla. Godine 1994. priključio se Armiji Bosne iHercegovine gdje je ostao dvije godine kada se zapošljava u Domu zdravlja u kojem je toku specijalizacije počeo raditi sa demobilisanim borcima i oboljelim od PTSPa. Završio je edukacije iz Uvoda u psihoanalizu. Trenutno je na drugom stepenu edukacije iz kognitivno-bihevioralne psihoterapije u Sarajevu.

__________________________________________________________________

Načelnik Imamović obećao pomoć djevojčici oboljeloj od leukemije

Načelnik općine Tuzla g. Jasmin Imamović u udruženju "Stećak" uručio novogodišnje paketiće djeci članova udruženja

Ivana Švabić, djevojčica oboljela od leukemije, prvo je od djece članova Udruženja ratnih veterana koja je od načelnika Jasmina Imamovića, dobila novogodišnji paketić. Nakon što je skinula masku s lica koja ju je štitila od gripe, mala Ivana se zahvalila na uručenom paketiću, te izrazila želju da izrecituje dječiju pjesmu. Nježni dječiji glasić dopirao je do srca prisutnih i tjerao im suze na oči. Kada je izrecitovala pjesmicu, djevojčica je načelniku Imamoviću poklonila razgednicu koju je sama izradila. Ivanina mama je nezaposlena i nalazi se na birou, kao i tata Dragan koji je, uz to, i 20-postotni ratni vojni invalid. Osim ovog djeteta, roditelji Švabić imaju i sina koji je obolio od astme. Prvi čovjek našeg grada od Ivaninog je oca uzeo potrebne podatke, te obećao svu pomoć za malenu, koja na dan podjele paketića nije bila u bolnici. Kako su mogućnosti Udruženja za čiju djecu Općina Tuzla već četvrtu godinu obezbjeđuje novogodišnje paketiće, ovaj dan je najsretniji bio Ivani i  svima onima koji se trude da joj pomognu.

__________________________________________________________________

Podjela Menpromovih paketa članovima UVR  „Stećak“ Tuzla

 

Menprom-Gornja Tuzla

Veliko srce Mensura Alića

   Ismet Ikanović i Mensur Alić

Jedan od članova koji je svojim radom i zalaganjem dao veliki doprinos od samog osnivanja Udruženja veterana rata „Stećak“ je i Ismet Ikanović. Iako je pretrpio težak moždani udar, Ikanović nije dozvolio da ga bolest udalji od ovog Udruženja.

g. Mensur Alić

Njegovi bivši suborci rado ga pozivaju na sve događaje, a jedan takav bio je i podjela prehrambenih paketa u toku mjeseca Ramazana kojim vlasnik Mesne industrije Menprom svake godine obraduje najugroženije i najaktivnije članove. Osim u materijalnoj pomoći, Alić je često i moralna podrška jer svojim uputama aktivnim članovima daje podstrijek za dalji rad.

___________________________________________________________________

Predstavljamo Udruženje oboljelih od PTSP-a „Život“ Sarajevo

Zajednička borba za ostvarivanje prava

 

Udruženje oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja „Život“ iz Sarajeva, osnovano 17. januara 2007. godine, trenutno broji oko 250, od čega 60 aktivnih članova. Ciljevi i zadaci Udruženja su djelovanje ianimiranje članova da učestvuju u društvenom životu, naročito u okviru svoje zajednice, zatim podizanje opće svijesti o potrebi zaštite i pomoći u ostvarivanju prava  oboljelih od PTSP-a, te jačanje svijesti putem grupne terapije kao i drugi ciljevi utvrđeni Statutom Udruženja.
Nakon poražavajućih rezultata dobijenih anketom na pitanje koliko ljudi znaju o PTSP, Udruženje je 2007. godine  održalo pet tribina na ovu temu na kojoj se objasnilo kako živjeti i boriti se sa ovim poremećajem. Tribine, na kojima je podijeljeno 4000 brošura, vođene su od strane stručnog osoblja ljekara, neuropsihijatara, psihologa i socioterapeuta. Od maja 2008. godine, „Život“ je aktivni  član federalnog Saveza udruženja oboljelih od PTSP-a, a izvrsnu saradnju imaju i sa Neuropsihijatrijskom klinikom u Sarajevu. Uz pomoć iskrenih prijatelja iz Općine Novo Sarajevo, Udruženje je otvorilo radionicu za izradu unikatnih predmeta ručne izrade u kojoj, osim što se druže, primaju i skromne novčane nagrade. Osim što su pomogli registrovanje nekih udruženja, navećim uspjehom u 2008. smatraju pokretanje web stranice s obzirom da su prvo udruženje u Bosni i Hercegovini koje je uspostavilo internetsku stranicu koja se bavi PTSP om.

Uz pomoć vrhunskih stručnjaka Neuropsihijatrijske klinike prošle godine relizovali su projekat socio-terapijskih grupa čiji je pokrovitelj bila Općina Novo Sarajevo. Kako je od strane stručnih osoba ocijenjen visokom ocjenom, projekat će nastojati realizovati i u ovoj godini. U decembru 2009. godine organizacijom prezentacije projekta socio-terapijskih grupa, napravljena je prodajna izložba  unikatnih predmeta. Prihod od prodatih rukotvorina poklonili su članu sa teško oboljelim djetetom.  Osim ovog, „Život“ redovno održava  sastanke, te organizuje psihoterapijske grupe pod vođstvom stručnih osoba,  ljekara, kao i grupe samopomoći. Za svoje članove, Udruženje često organizuje izlete za članove te odlaske u ribolov. Osim navedenog, „Život“ se može pohvaliti odličnom saradnjom sa ostalim udruženjima u Bosni i Hercegovini aposebno „Stećkom“ iz Tuzle.

Posjeta udruženja "Život" iz Sarajeva našem udruženju

___________________________________________________________________

Subscribe Bookmark and Share